Keukenkastje
Wat staat in mijn keukenkastjes, wat zit in mijn boodschappentassen waardoor ik op deze manier kan koken. Hieronder zet ik mijn idee van noodzakelijk normaal gedrukt en aanvullend als schuingedrukt. Natuurlijk is mijn keuze afhankelijk van mijn Ayurvedische constitutie (pitta) en van mijn smaak. Maar misschien brengt het je op ideeën. Alle producten kun je gemakkelijk per groep ordenen in je kastjes in grote plastic opbergbakken.
granen en meel:
witte en volkoren basmatirijst, couscous, volkorenmacaroni, gerstmeel, tarwemeel, havervlokken, (vers brood)
nog een of twee soorten graan, nog een of twee soorten meel, nog een soort graanvlokken, paar plakjes brood in de vriezer, rijstwafels, crackers
peulvruchten:
gespleten mungbonen, kikkererwten, een paar potjes kant klare peulvruchten
nog een of twee soorten peulvruchten
eiwitten en zuivel:
tofu, seitan, sojamelk, pakje houdbare zachte geitenkaas, yoghurt
eieren, melk, kaas
noten en zaden
amandelen, zonnepitten, tahin, sesamzaad, pompoenpitten
nog een notensoort
olie en vet:
sesamolie, olijfolie, ghee, roomboter
nog een olie
zoet
appeldiksap, sucanat, honing
nog een diksap, siroop (ahorn, agave ed), jam
kruiden:
zout (bij voorkeur bergzout evt zeezout), peper, komijn, koriander, kardamom, kaneel, geelwortelpoeder, asafoetida, fenegriek, kruidnagel, verse en gedroogde gember, kerriepoeder, garam massala, verse groene kruiden, gedroogde italiaanse kruiden
smaakmakers:
tamari of andere sojasaus, kokosmelk (blikje), tomaat (vers, gedroogd, in olie of ketchup, ik heb altijd één soort tegelijk in huis omdat wel lekker is, maar niet heel goed om veel te eten) mosterd, appelazijn
augurken, olijven, kappertjes, mangochutney, miso
groente
aardappels, uien, enkele soorten verse groente, een of twee potjes groente
meer potjes groente, bewaargroente zoals pompoen, bataat, kool, wortel, knoflook(zelf ingevroren groente)
fruit
appels, enkele soorten vers fruit, één citroen, rozijnen
meer soorten gedroogd fruit (bijv. abrikoos, dadel, cranberrie, goji bes, mango), jam, blikje of potje fruit
overig:
tapiocakorreltjes, bakpoeder, biologische sauspoeder, agar agar, soja-cuisine
Irma Schouten said
leuke kruiden benieuwd voor welke dingen ze goed zijn of alleen erg lekker…
chairemy said
de kruiden helpen om de voeding goed te verteren èn om smaak te geven. veel keukenkruiden worden in Ayurveda ook op een medicinale manier gebruikt.