Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

Keukenkastje

Wat staat in mijn keukenkastjes, wat zit in mijn boodschappentassen waardoor ik op deze manier kan koken. Hieronder zet ik mijn idee van noodzakelijk normaal gedrukt en aanvullend als schuingedrukt. Natuurlijk is mijn keuze afhankelijk van mijn Ayurvedische constitutie (pitta) en van mijn smaak. Maar misschien brengt het je op ideeën. Alle producten kun je gemakkelijk per groep ordenen in je kastjes in grote plastic opbergbakken.

granen en meel:
witte en volkoren basmatirijst, couscous, volkorenmacaroni, gerstmeel, tarwemeel, havervlokken, (vers brood)
nog een of twee soorten graan, nog een of twee soorten meel, nog een soort graanvlokken, paar plakjes brood in de vriezer, rijstwafels, crackers

peulvruchten:
gespleten mungbonen, kikkererwten, een paar potjes kant klare peulvruchten
nog een of twee soorten peulvruchten

eiwitten en zuivel:
tofu, seitan, sojamelk, pakje houdbare zachte geitenkaas, yoghurt
eieren, melk, kaas

noten en zaden
amandelen, zonnepitten, tahin, sesamzaad, pompoenpitten
nog een notensoort

olie en vet:
sesamolie, olijfolie, ghee, roomboter
nog een olie

zoet
appeldiksap, sucanat, honing
nog een diksap, siroop (ahorn, agave ed), jam

kruiden:
zout (bij voorkeur bergzout evt zeezout), peper, komijn, koriander, kardamom, kaneel, geelwortelpoeder, asafoetida, fenegriek, kruidnagel, verse en gedroogde gember, kerriepoeder, garam massala, verse groene kruiden, gedroogde italiaanse kruiden

smaakmakers:
tamari of andere sojasaus, kokosmelk (blikje), tomaat (vers, gedroogd, in olie of ketchup, ik heb altijd één soort tegelijk in huis omdat wel lekker is, maar niet heel goed om veel te eten) mosterd, appelazijn
augurken, olijven, kappertjes, mangochutney, miso

groente
aardappels, uien, enkele soorten verse groente, een of twee potjes groente
meer potjes groente, bewaargroente zoals pompoen, bataat, kool, wortel, knoflook(zelf ingevroren groente)

fruit
appels, enkele soorten vers fruit, één citroen, rozijnen
meer soorten gedroogd fruit (bijv. abrikoos, dadel, cranberrie, goji bes, mango), jam, blikje of potje fruit

overig:
tapiocakorreltjes, bakpoeder, biologische sauspoeder, agar agar, soja-cuisine

2 Reacties to “Keukenkastje”

  1. Irma Schouten said

    leuke kruiden benieuwd voor welke dingen ze goed zijn of alleen erg lekker…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s