Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

Ingrediënten

Sommige ingrediënten en producten zijn in de Hollandse keuken onbekend. ik beschrijf ze hier kort in alfabetische volgorde. de lijst wordt steeds aangevuld.

AJVAR is een paprikapasta, te koop bij de turkse winkel. in milde of scherpe variant, ik vind de milde variant al scherp genoeg. een goede smaakmaker bij soep of groente, of op brood, bijvoorbeeld met zuurkool of kaas.

ASAFOETIDA of HING is een hars met een knoflookachtige smaak. het wordt gebruikt als smaakmaker en kan ui of knoflook vervangen. Ook helpt het om gerechten lichter verteerbaar te maken, bijvoorbeeld peulvruchten. Het is te koop bij de toko in een knalgeel potje waarbij de hars gemengd is met wat meel, omdat het anders veel te sterk zou zijn.

CON***X in alle supermarkten te koop. maar wat is ook al weer de vertaling van al die exotische kruidennamen?
Djahe = gember
Djintan = komijn
Ketoembar = koriander
Koenjit of Kurkuma = geelwortel
Laos = galanga, verwant aan gember
Sereh = citroengras
maar uit de toko of bio-winkel zijn ze fijner van smaak 😉

GHEE is geklaarde boter, dwz boter waar het water en het eiwit uit is gehaald door het te koken. het is een heel puur product dat veel gebruikt wordt in de Ayurvedische keuken. te koop bij de natuurvoedingswinkel of bij de toko. je kunt het ook zelf maken.

MISO is een zoute pasta gemaakt van gefermenteerde rijst, gerst of sojabonen. je kunt het gebruiken als smaakmaker en zoutvervanger in soep. je vindt het bij de japanse producten in supermarkt of natuurvoedingswinkel. volgens Amadea Morningstar is gebruik van miso een goed tegengif tegen radioactiviteit in het lichaam.

SEITAN is een vleesvervanger gemaakt van tarwe. het wordt verkocht in potjes in zout water (houdbaar) en lijkt en voelt wat vlezig. te gebruiken in allerlei gerechten waarin je vleesgehakt of stukjes vlees zou gebruiken.

SUCANAT is een pure nauwelijks bewerkte vorm van rietsuiker, te koop bij de biologische winkel.

VIJFKRUIDENMIX is een kant en klare ayurvedische kruidenmix, te koop bij Holisan: venkel, fenegriek, karwij, komijn, mosterd. Het helpt de spijsvertering, vooral bij zwaar verteerbare gerechten als kool of peulvruchten.

Eén reactie naar “Ingrediënten”

  1. Heidi said

    Vandaag eens beter de site bekeken, erg leuk.
    En vanavond van een stuk bloemkool die ik eerder deze week over had bloemkool met tofu gemaakt, is erg lekker en zal ik zeker vaker gaan maken. Had alleen de asafoetida niet kunnen vinden, maar de speurtocht gaat door.
    Ik hoop in de toekomst meerdere gerechten uit te gaan proberen. succes met de blog!

    Groeten Heidi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: