Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

de recepten

Dit blog is geen kookboek. Ik wil met de recepten vooral laten zien hoe je gemakkelijk, speels en lekker kunt koken. Ik ga meestal uit van de groente, vaak dat wat van m’n volkstuin geoogst kan worden. Daarbij kies de overige componenten van de maaltijd. Een goede basisvoorraad is daarbij belangrijk (zie pagina “keukenkastje”)

De recepten zijn globale beschrijvingen. De exacte hoeveelheden kan ik niet voor je opschrijven. Naarmate je vaker en aandachtiger gaat koken zul je merken dat je leert om precies genoeg te maken, voor hoeveel personen je ook kookt.

Tenzij anders beschreven zijn de recepten voor één persoon.

Kliekjes zijn in Ayurveda niet wenselijk, het liefst wordt alles op de dag zelf gemaakt en gegeten. Ik merk dat ik daar in de praktijk soms van afwijk. Peulvruchten maak ik vaak voor 2 dagen, omdat het weken en koken veel werk is. Een kliekje graan gebruik ik de volgende ochtend wel om ontbijtpap te maken. En als ik van tevoren weet dat het een dag ECHT niet gaat lukken om te koken maak ik de dag daarvoor een dubbele portie. Mijn mening  is dat mijn eigen met aandacht bereide “kliekje van gisteren” veel gezonder is dan een kant-klaar product dat ik weet niet hoeveel bewerkingen heeft ondergaan. En ook veel gezonder dan een eigen maaltijd die tijden in de diepvries heeft gelegen.

Ik ga in de recepten niet uitgebreid in op de Ayurvedische constituties Vata Pitta en Kapha. Wie zn eigen constitutie kent en een voedingslijst daarvoor heeft kan de recepten gemakkelijk aanpassen. Er zijn goede kookboeken en websites die uitgebreider hierop in gaan.

Omdat ik vaak voor mezelf alleen kook zul je in de recpeten op opeenvolgende dagen vaak dezelfde ingrediënten aantreffen. Er is altijd wel een manier om spullen te verwerken in plaats van overschotten weg te gooien. En als je meer biologisch gaat kopen merk je dat het ook moeilijker wordt om weg te gooien.

Voel je vrij om op dit bericht te reageren!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: