Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

bramengelei

Posted by chairemy op 29 augustus 2015

de bramen op de tuin zijn overvloedig, maar niet zo zoet. Vvolgens andere tuinders kan dat veranderen als ik meer kalk in de grond doe…. dat is dan voor volgend jaar.

voor nu: lekker veel bramen, ik had een klein steelpannetje bijna vol. aan de kook brengen met een bodempje water, 1 theelepel gember en 1 theelepel kaneel. Steeds roeren. Even laten pruttelen en ondertussen roeren en prakken zodat de vruchten kapot gaan. Door een zeef in een schone pan gieten en aandrukken met een lepel. Eventueel de pulp nogmaals koken met wat water, om alle lekkerheid er uit te halen. Goed door de zeef wrijven, er blijft een pitjesprutje over. Af laten koelen.

Ik had ongeveer een halve liter bramenpulp. 3 eetlepels suiker er door gedaan, lepel voor lepel, goed proeven dat het niet te zoet wordt. Ingedikt met agar agar poeder. Iets meer gebruikt dan het pakje aangaf. 1 volle dessertlepel door de koude bramenpulp geroerd, opnieuw even aan de kook brengen en af laten koelen. In de koelkast stijft het op tot jamdikte. Jammie! Op een boterham, door de yoghurt of zoals ik net deed: een paar eetlepels bramengelei met een paar eetlepels kokos.

Als je de gelei langer dan een paar weken wilt bewaren moet je met gesteriliseerde potjes werken. Zelf doe ik dat nooit, te veel gedoe.  O ja: je weet dat bramensap prachtige rode vlekken maakt die nauwelijks meer uit je kleding te wassen zijn he 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: