Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

pompoen-boerenkool-maaltijdburgers

Posted by chairemy op 21 december 2013

Regelmatig “slacht” ik een pompoen. Je mag het wel slachten noemen, want hoe langer ze liggen, hoe harder de schil wordt. Voorzichtig dus met de scherpe messen! In de schuur liggen er nu nog 4 van de oogst van deze herfst.

Pompoen schillen, snijden, schoonmaken, gaarkoken en pureren. Maak de puree zo dik mogelijk, dat betekent: met niet te veel water beginnen, regelmatig roeren en er bij blijven. Afhankelijk hoe groot de stukjes zijn duurt dat ongeveer een half uur.

voor 2 porties burgers: 5 eetlepels pompoenpuree mengen met een flinke hand fijngesneden boerenkool, theelepel komijn en een snuf peper. handje fijngesneden seitan toevoegen. evt zout toevoegen, maar de seitan is ook al zout. boekweitmeel toevoegen totdat het de consistentie heeft van cakebeslag, ongeveer 5 volle eetlepels meel. Ghee in de pan en het beslag in hoopjes in de pan scheppen. De eerste kant op redelijk hoog vuur bakken, af en toe schudden zodat het niet vastplakt. De tweede kant op lager vuur langzaam bakken, zodat het meel ook goed gaar wordt. lekker met zoete chilisaus en een paar zilveruitjes.

variaties:
– maak kleine burgertjes en serveer als borrelhapje
-seitan = puur tarwegluten; als je dat niet eet kun je ook gehakte noten of iets anders nemen. het gaat om de bite en de voedzaamheid
– je kunt de burgers ook kruiden met kerriepoeder of iets anders dat je lekker vindt. ui of knoflook kan er ook doorheen.
– het boekweitmeel kun je vervangen door een andere meelsoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: