Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

stamppot zonder aardappels

Posted by chairemy op 3 december 2013

op advies van een Ayurvedisch arts eet ik de komende tijd minder aardappels. Maar wat te doen met de uitstekende boerenkooloogst??? Vandaag probeerde ik een variatie met gerst. Het kreeg een goede stamppotconsistentie en smaakte heerlijk en vulde goed! Dat was ook wel nodig, want ik had de hele middag op de tuin gesleept met stro en mest om een “winterdekbedje” over het land te leggen.

Handjevol gerst een paar uur weken in water, water afgieten, gerst schoonspoelen en met een beetje water in de staafmixer iets fijner maken (idee van grutjes). Koken met een bataat (zoete aardappel) in kleine stukjes en een flinke portie boerenkool. Neem niet teveel water, voeg zonodig nog wat toe, regelmatig roeren want de gerst heeft de neiging aan te koeken. Een lepeltje ghee erbij helpt daartegen. Wanneer het gaar is moet bijna al het water verdampt zijn. Ongeveer 20 minuten koken, bataat dan fijnprakken of stampen. Snufje komijn en zout er door.

Een lekkere chutney erbij: 4 gedroogde abrikozen in heel kleine stukjes snijden, met een bodempje water en een drupje ghee zachtjes koken. snuf gember en 1 gemalen kruidnagel erbij. 1 appel (goudreinet) in kleine stukjes meekoken. Ook hier: niet teveel water, zodat het lekker stevig wordt. Prakken, theelepeltje citroensap en snufje zout erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: