creatief met pompoen: moes en broodjes
Posted by chairemy op 24 februari 2013
Er liggen nog een paar grote pompoenen in de schuur. Fijn hoe die de hele winter goed blijven! Gisteren weer eentje “geslacht” en 2 leuke gerechten mee gemaakt.
Pompoenmoes: pompoen schillen, in stukken snijden en gaar koken op laag vuur in niet al te veel water, met veel kruiden: komijn, koriander, mosterd, peper, geelwortel, gember, nootmuskaat, kaneel, venkel, asafoetida. Alle kruiden gemalen. lepeltje ghee er bij. Regelmatig roeren, het wordt een dikke moes. Indien nodig fijner prakken met lepel of stamper.
Gisteren schepte ik een diep bord vol met de moes en in het midden kwam een grote schep zachtgebakken ui met tofublokjes, op smaak gemaakt met een beetje sojasaus. eroverheen verse koriander en kappertjes. (grote eters kunnen rijst of brood er bij nemen, of een toetje, voor mij was dit als avondmaaltijd genoeg)
Vandaag bakte ik glutenvrije broodjes:
100 gram maismeel, 50 gram polenta, theelepel bakpoeder, komijn, zwarte komijn. 1/2 theelepel zout, snufje asafoetida door elkaar roeren. 1 volle eetlepel boter er door kneden. Dan steeds iets pompoenmoes toevoegen toe je een stevig, vrij vochtig deeg hebt. Ik gebruikte ongeveer 6 eetlepels moes. (Mais blijft losser en korreliger dan tarwe, omdat er geen gluten in zitten.) 2 eetlepels pompoenpitten erdoor kneden. 4 tot 6 bolletjes maken en iets afplatten. 1/2 uur in de voorverwarmde oven op 200 graden.
Het resultaat? Prachtige goudgele broodjes, heerlijk kruidig van smaak. Warm het lekkerste. Daar hoeft geen beleg meer op!
Er is nog pompoenmoes over, vanavond of morgen ga ik broodjes met tarwemeel proberen!
zie http://www.chaire.nl voor Ayurvedische massage, consulten en workshops
Geef een reactie