Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

koken voor de buurvrouw

Posted by chairemy op 8 januari 2013

Vanavond kwam de bovenbuurvrouw bij me eten. Natuurlijk was het gespreksonderwerp de stroomstoring van afgelopen weekend. Vanwege die storing aten we de spinazie uit de vriezer, die mogelijk iets ontdooid was geweest:

– eerst de paneer maken: 1 liter volle melk aan de kook brengen, even laten koken (roeren!), dan het sap van een kleine citroen er door roeren. De wrongel scheidt zich van de wei. Een schoongespoelde natte theedoek of zakdoek in een zeef, mengsel er in gieten, deel van de wei opvangen voor saus. Wrongel iets af laten koelen, dan de doek goed uitknijpen.

– volkoren “basmatirijst met rode rijst” gaarkoken.
– voor de saus heel fijnsnijden: stukje prei, stukje wortel, stukje knolselderij, beetje broccoli. even fruiten in ghee met komijn en asafoetida. 1 eetlepel biologische sauspoeder, 1 eetlepel speltmeel, 1 theelepel currypoeder losroeren in een kopje water. Wat wei aan de kook brengen, meelmengsel er door, eventueel extra water toevoegen. Groenten er door. Zout naar smaak.

– Voor de spinazie met paneer: ghee in de pan, komijn, kaljoni, asafoetida, koriander, geelwortel, gemberpoeder aanfruiten, (als je wilt ui of knoflook er bij) spinazie er bij, goed roeren, laten ontdooien/opwarmen, eventueel iets water er bij. paneer er door kruimelen, zachtjes fruiten. Stukje rode paprika in kleine blokjes er door.

– salade van 1 grote vleestomaat, 2 augurkjes in plakjes, eetlepel lijnzaadolie, snufje zout, blaadjes verse basilicum.

– voor het toetje, de veelgeprezen lekkernij: 8 dadels en een klein handje amandelen in de staafmixer met een eetlepel citroensap en een snufje kardamom. Balletjes van maken, door de kokos rollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: