Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

Groene mungsoep met kokos en puri’s

Posted by chairemy op 17 januari 2012

voor 2 personen:
2 handjes groene mungboontjes wassen en een paar uur weken. gaarkoken met: snufje asafoetida, 2 theelepels ghee, snuf geelwortel en gember, paar kerrieblaadjes, gemalen komijn (veel), koriander, ajwan, zwarte peper. kleine winterpeen in stukjes, aardappel in stukjes meekoken. pureren. indien nodig verdunnen met wat water.
scheutje soja-cuisine er door. zouten met bouillonpoeder of miso.
ondertussen 6 grote snijbonen en 1/2 rode paprika fijnsnijden, zacht beetgaar fruiten in wat zonnebloemolie.
korianderblaadjes snijden.
paar eetlepels kokos licht roosteren.
groente en koriander even meewarmen in de soep, op het laatst de kokos er door scheppen, of op het bord er overheen strooien.

6 eetlepels volkoren speltmeel mengen met 1/2 eetlepel zonnebloemolie en een snufje zout. weinig water toevoegen en tot een stevig deeg kneden. totale hoeveelheid iets kleiner dan een tennisbal. (houd water en meel bij de hand om je deeg indien nodig te verdikken of te verdunnen) in een plastic zakje 1/2 uur op een warme plaats rusten. dan goed doorkneden, in 4 stukken delen (balletjes ter grootte van een pruim) en die balletjes tot dunne schijven rollen. zo min mogelijk extra meel gebruiken hierbij.
laagje zonnebloemolie verhiten in een kleine diepe wok. hierin één voor één de broodjes bakken, dat duurt slechts een paar seconden. met een tang omkeren in de olie. uit laten lekken en warm opeten. als de olie goed heet is blijft er weinig vet aan de broodjes hangen. vind je dit recept toch te vet, dan kun je de broodjes ook op een droge plaat bakken, ze heten dan chapati’s en zijn ook heel lekker.
vandaag had ik een gast die slecht tegen tarwe kan, maar je kunt deze broodjes ook met tarwemeel maken. maar met spelt worden ze luchtiger, tenminste, dat is mijn ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: