Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

2x met zelfgedroogde (witte) bonen

Posted by chairemy op 13 oktober 2011

de bonenoogst op de tuin is altijd onvoorspelbaar. zo ook dit jaar. ik had sperciebonen en snijbonen gepoot. eerst kon ik er niet tegenaan eten, daarna liet de regen de blaadjes en bonen verleppen. en zoals altijd waren er ook bonen die te hoog hingen om te plukken. een paar weken geleden heb ik de bonen opgeruimd en alle boontjes die er nog aanhingen geplukt. de meeste waren al droog, sommige peulen iets beschimmeld. thuis op een doek verder gedroogd en toen gedopt. een paar bonen waren ook beschimmeld, maar ik hield een limonadeglas vol bonen over. een nachtje weken en een uurtje koken met geelwortel en asafoetida et voila: een pan vol witte bonen.

de eerste dag: bonen in tomatensaus met bittere groenten:
sjalotje fruiten in wat zonnebloemolie. stukje karela, kleingesneden, paar okra’s in plakjes, stukje rode paprika toevoegen. even fruiten en dan met wat water gaarsmoren. tomaat in stukjes, komijn en een snufje kerrie er bij. eetlepel ketchup, ajvar, tamari er bij. bonen meewarmen. verse korianderblaadjes er over.

de tweede dag: blote billetjes in het gras:
een klassieke stamppot die altijd lekker is, vooral metje eigen verse bonen. aardappels en snijbonen (tja, van de winkel al weer) gaarkoken en stampen met boter, melk, zout, peper, asafoetida, komijn. bonen toevoegen en goed doorwarmen. augurkjes er bij en smullen maar. ik gebruikte deze keer relatief weinig aardappels en meer snijbonen en witte bonen.

veel asafoetida gebruikt? inderdaad, het helpt om de bonen lichter verteerbaar te maken, vandaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: