Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

pap en pannenkoeken

Posted by chairemy op 8 april 2011

omdat ik zo kort na de kuur nog geen brood mag eten, maak ik pap en pannenkoeken. als je enkele soorten volkoren meel en graanvlokken in huis hebt kun je heerlijk variëren.
voor pap neem je een volle eetlepel meel en een volle eetlepel graanvlokken (bijvoorbeeld gerstmeel en havermout) of twee volle eetlepels meel en 2 dl water en 2dl melk of sojamelk. goed roeren en dan aan de kook brengen. 5 minuutjes doorkoken. je kunt de pap versieren met zonnepitten, lijnzaad, stukjes noot, rozijnen, kokos, een fijngesneden vijg enzovoort en natuurlijk met kruiden zoals gember, kaneel of kardemom.
heerlijk voedzaam als ontbijt. als je nog een restje gekookt graan hebt, kun je dat ook toevoegen.
een iets dunnere pap kun je op koude dagen meenemen naar je werk in een thermosfles voor een lekker warme lunch. doe de nootjes, pitjes en rozijntjes apart in een plastic bakje en schenk met etenstijd de pap er overheen.

een grote pannenkoek maak je met 3 eetlepels meel (je kunt verschillende meelsoorten combineren). tot een beslag roeren met half water, half (soja)melk. bakken in ghee of boter, langzaam laten garen. omdat er geen ei door het beslag zit is het belangrijk dat je een goede pan hebt: dikke, niet kromgetrokken bodem, goede anti-aanbaklaag. het is even wennen om te bakken zonder ei, maar na een paar keer heb je vast de slag te pakken.
voor een zoet belegje roer je bijvoorbeeld een dessertlepel agavestroop en een dessertlepel appeldiksap door elkaar.

wanneer je meel en een pak sojamelk op voorraad hebt kun je altijd vooruit wanneer er geen brood in huis is. bij Ayurvedisch eten wordt zo min mogelijk uit de diepvries gegeten, pap en pannenkoeken zijn een goed alternatief voor brood uit de vriezer.

wanneer je wel wilt bakken of pap maken, maar je hebt geen meel, dan kun je rauwe granen malen met de staafmixer. je hand over de bovenkant houden, want het spettert wel. daarna zeven, je hebt dan een kommetje meel en een kommetje “gruis” dat gruis kun je door de pap doen, die moet dan wel wat langer koken om goed gaar te worden. (of je doet het door de soep) op deze manier heb ik de afgelopen week een restant boekweit opgemaakt, dat over de houdbaarheidsdatum is.

dit hele verhaal neemt niet weg dat ik me erg verheug op de boterham met kaas, die ik morgen weer mag eten 🙂 een lekkere verse zuurdesemboterham van de bio winkel met roomboter en heel jonge kaas….. mjammie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: