Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

Thema-avond Ayurveda, uitgebreide maaltijd voor vier personen

Posted by chairemy op 17 maart 2011

Af en toe en op verzoek bij Chaire: een thema-avond Ayurveda. Kom meehelpen met koken en leer meer over Ayurveda en Ayurvedisch eten. Vanavond aten we:

mung bonen, gekookt met een snufje geelwortel, 5kruidenpoeder en asafoetida. van het vuur af een drupje ghee en veel verse koriander er door.

groenteschotel met: bloemkool, pompoen, aardappel, boontjes, zeekraal. alles in stukjes. in de pan zonnebloemolie warmen, mosterdzaadjes en nigella even fruiten, stukje fijngesneden gember, gevijzelde komijn, koriander, 1 kruidnagel er door. snuf peper en asafoetida. groenten even meefruiten, dan met een beetje water en deksel op de pan gaarsmoren. geen zout, want de zeekraal is al zout genoeg. klein beetje sojacuisine er door roeren.

raita van wortel: een winterwortel grof raspen. paar scheppen yoghurt en water er door roeren. in een beetje ghee fruiten: theelepel sesamzaad, gevijzelde komijn en koriander. door het yogahurtmengsel roeren. theelepel honing er door. koel serveren.

salade van waterkers, plakjes aardpeer (van de tuin!), stukjes mandarijn met een dressing van theelepel sesamolie, tamari, appeldiksap en appelazijn met een snufje zout.

vers brood (chapati’s) van 3/4 gerstemeel en 1/4 tarwemeel, eeetlepel zonnebloemolie en snufje zout met weinig water tot een zeer stijf deeg mengen, nog net kneedbaar. een uur afgedekt laten staan, dan dunne koekjes van rollen en bakken op een hete gietijzeren plaat. warm serveren.

als toetje:
tapiocapudding: 40 gram pareltapioca een paar uur weken in 1/2 liter heet water. 6 fijngesneden abrikozen toevoegen, scheut appeldiksap en een theelepel kaneel. aan de kook brengen en even doorkoken. iets af laten koelen en in glazen scheppen, dan verder afkoelen. (naar een recept van Amadea Morningstar)

als tweede toetje: balletjes van gelijke delen vers gemalen kokos en gesneden dadels, in de staafmixer tot een dikke puree gemalen. schepje tarwemeel er door om het iets dikker te maken. theelepel rozewater en 1/2 theelepel kardamom. deze dikke puree in de koelkast zetten en vlak voor serveren kleine balletjes van rollen. balletjes even door de kokos rollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: