Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

Ghee

Posted by chairemy op 2 december 2010

Ghee is geklaarde boter, dat wil zeggen, botervet zonder eiwit en water. Goed houdbaar, erg handig in oude tijden toen er nog geen koelkasten waren. Kant en klaarte koop bij toko of bio winkel, maar niet zo moeilijk om zelf te maken. Gebruik de eerste keer 1 pakje boter, als het dan mis gaat hoef je niet zo veel weg te gooien. Blijf bij je pan tot het klaar is (ong 15 minuten)! Deksel bij de hand houden om de pan af te dekken in geval van vlam, je werkt tenslotte met vet en vuur.

Biologische roomboter in een grote steelpan met dikke bodem op laag vuur zetten, het gaat smelten en dan borrelen. Al het vocht verdampt en de eiwitdeeltjes slaan neer op de bodem. Roeren hoeft niet. Als er veel schuim op komt kun je dat afscheppen, maar dat hoeft niet. Wanneer het borrelen minder wordt even goed opletten: het is bijna klaar. De vloeistof is nu goudgeel van kleur en ruikt heerlijk. Als je het te lang laat koken verbrandt het… dus voor die tijd het vuur uitzetten. Even laten staan en dan door een fijne metalen zeef of door een doek in een (bruin)glazen pot gieten, voorzichtig, zodat het bezinksel in de pan blijft. Af laten koelen. Op kamertemperatuur bewaren, als de pot goed schoon is en alle eiwit eruit is het jarenlang houdbaar.

Het schuim en de korreltjes bezinksel is het eiwitgedeelte van de boter, het smaakt naar kaas en je kunt het gebruiken bij het koken of op brood. Als het erg bruin is geworden kun je het beter weggooien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: