Chaire: Ayurveda blog

Een weg naar eenvoud en eerlijkheid: Ayurvedisch leven en eten

Paneer – verse kaas

Posted by chairemy op 27 oktober 2010

Paneer is een verse Indiase kaas, die je kant en klaar kunt kopen, maar ook heel gemakkelijk zelf maken. Zelfs van oude iets zure melk.

1 liter volle melk aan de kook brengen, af en toe roeren. borrelglaasje appelazijn of het sap van 1 citroen er door, goed roeren, het hangt van de versheid van de melk af hoeveel van het zuur er door moet, dus bij kleine beetje toevoegen tot de melk gaat stremmen, er ontstaan klontjes kaas die in de wei drijven. even al roerend doorkoken, laten staan en dan door een doek (zakdoek of theedoek, goed uitgespoeld ivm wasmiddelresten) uitlekken in een zeef. als je het langer laat uitlekken of meer uitperst door een gewicht er op te leggen wordt de kaas harder.

naar smaak kruiden. je kunt paneer door salade kruimelen of bakken. het smelt niet als je het bakt. ook kun je er bijvoorbeeld tomaatjes of paprika mee vullen of broodbeleg van maken met een beetje olie en verse kruiden en stukjes olijf er door. de smaak is vergelijkbaar met huttenkäse. paneer van 1 liter melk is voldoende voor 2 tot 3 porties.

de wei die overblijft kun je nog 24 uur gebruiken, om zo (verdund) te drinken of door soep, saus of pap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: